top of page
Zoeken
  • Equipona

DE GEZONDHEID EN HET WELZIJN VAN UW PAARD

Bijgewerkt op: 18 aug. 2022


Paarden worden geclassificeerd als plantenetende zoogdieren en migrators. Hun spijsverteringsstelsel is in de loop der tijd geëvolueerd om het beste uit natuurlijke weilanden te halen. Ze hebben een maag met een relatief kleine capaciteit (een gemiddelde van 12/18 liter), terwijl hun darmstelsel veel groter is. Dit betekent dat paarden regelmatig kleine maaltijden moeten krijgen zodat de dikke darm, waar de meeste spijsvertering gebeurt, altijd aangevuld blijft. Als het darmstelsel continu getriggerd wordt met het verwerken van kleinere hoeveelheden van voeder (ruwvoer, krachtvoer,…) verkleint de kans op koliek aanzienlijk. Voldoende water (in alle seizoenen) is uitermate belangrijk!


Voor paarden die veel op stal staan is ruwvoer van goede kwaliteit ontzettend belangrijk! De paarden zijn langer bezig met eten. Dit verkleint ook de kans op verveling, want verveling kan stalondeugden meebrengen en dat wil je liever niet. Maar ook de speekselproductie wordt opgedreven met ruwvoer wat belangrijk is voor een goede spijsvertering. Het ruwvoer gaat minder snel door het spijsverteringssysteem dan krachtvoer waardoor er meer uitgehaald kan worden.

Het is belangrijk om paarden rustig en op vaste tijdstippen eten te geven, liefst afzonderlijk in een box. In een groep worden dieren die lager in de rangorde staan verdrongen en wordt er veel te snel gegeten om zoveel mogelijk te hebben wat de spijsvertering dan weer niet ten goede komt!


Voeding is voor een paard heel belangrijk! Niet alleen de kwaliteit en kwantiteit maar ook de periodiciteit waarmee het paard gevoederd wordt heeft een enorme invloed op de gezondheid en het gedrag van het paard. Er is de laatste 10 jaar heel wat onderzoek gedaan naar het voeren van paarden. Er is bewezen dat paarden die gespreid en met voldoende afwisseling gevoerd worden veel rustiger worden en makkelijker in omgang. Een paard staat zo immers nooit met een lege maag maar ook nooit met een te volle maag. Wat meebrengt dat uw paard sneller bereid is om voor u te werken en vooral geen wandelende hooibaal ziet binnenkomen in de stal als u een bezoekje brengt!


Een paard in de natuur is 14 à 16u bezig met eten, dit is bijna niet mogelijk voor gedomesticeerde paarden. Een automatisch voersysteem zorgt niet alleen voor meerdere voermomenten per dag, het brengt ook rust op stal! Een paard dat niet eet van de honger en dus niet “zenuwachtig” is, is een dier dat rustiger en minder eet. Een extra aandachtspunt bij koliekgevoelige paarden! U zal zien dat uw paard meer energie haalt uit meerdere kleinere porties dan uit 2 of 3 grote. Hierdoor bestaat ook de kans dat u tot 30% kan besparen op krachtvoer en er veel minder ruwvoer verspild wordt. 50% minder kans op koliek en 70% minder kans op maagzweren.





78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page